Započnimo danas s receptom za osvježavajuću Šarenu Salatu koja je pravo osvježenje u svakoj prilici. Ova salata ne samo da je prepuna raznobojnog povrća, već je i jednostavna za pripremu. Slijedite korake i uživajte u svježem okusu ovog jedinstvenog jela.
Sastojci:
- 1 vreća kupusa
- 500g mrkve
- 2 kg zelenog paradajza
- 1 kg paprike (bilo koje boje)
- 4 glavice bijelog luka
- 1 veći karfiol (opcionalno)
- So
- Biber u zrnu
Priprema:
- Kupus isjeckajte na tanke trakice, mrkvu izrežite po želji, paradajz narežite na tanke kolutove, a paprike takođe izrežite na kolutove.
- Ogulite i nasjeckajte bijeli luk.
- Karfiol narežite na sitnije cvjetiće ako ga koristite.
- Kada sve povrće bude narezano, posolite ga pola čaše soli i dodajte jednu kašiku cijelog bibera, ne mljevenog.
- Ostavite da odstoji oko pola sata, povremeno miješajući. Probajte da li je dovoljno slano, po potrebi dodajte malo soli, pričekajte i ponovno promiješajte.
- Napomena: Salata ne smije biti preslana ni neslana, jer može pokvariti ukus i kvalitet.
- Rasporedite salatu u veću kantu sa poklopcem. Lagano je pritisnite rukama da se voda podigne, zatvorite poklopac ili stavite tanjir na vrh, pa dodajte nešto teško kako bi salata bila potopljena u vodi.
- Ako ne poklopite, prekrijte kantu kesom ili stolnjakom te ostavite na hladnom mjestu.
Konzerviranje i serviranje:
Salata će početi kisnuti, može se konzumirati nakon otprilike 7 dana, ako je hladno, ili čak i prije ako je toplo.
Ako osjetite da salata postaje previše kisela, prebacite je u staklene posude i čuvajte u frižideru.