Šarena Salata

Započnimo danas s receptom za osvježavajuću Šarenu Salatu koja je pravo osvježenje u svakoj prilici. Ova salata ne samo da je prepuna raznobojnog povrća, već je i jednostavna za pripremu. Slijedite korake i uživajte u svježem okusu ovog jedinstvenog jela.
Sastojci:
  • 1 vreća kupusa
  • 500g mrkve
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 1 kg paprike (bilo koje boje)
  • 4 glavice bijelog luka
  • 1 veći karfiol (opcionalno)
  • So
  • Biber u zrnu
Priprema:
  1. Kupus isjeckajte na tanke trakice, mrkvu izrežite po želji, paradajz narežite na tanke kolutove, a paprike takođe izrežite na kolutove.
  2. Ogulite i nasjeckajte bijeli luk.
  3. Karfiol narežite na sitnije cvjetiće ako ga koristite.
  4. Kada sve povrće bude narezano, posolite ga pola čaše soli i dodajte jednu kašiku cijelog bibera, ne mljevenog.
  5. Ostavite da odstoji oko pola sata, povremeno miješajući. Probajte da li je dovoljno slano, po potrebi dodajte malo soli, pričekajte i ponovno promiješajte.
  6. Napomena: Salata ne smije biti preslana ni neslana, jer može pokvariti ukus i kvalitet.
  7. Rasporedite salatu u veću kantu sa poklopcem. Lagano je pritisnite rukama da se voda podigne, zatvorite poklopac ili stavite tanjir na vrh, pa dodajte nešto teško kako bi salata bila potopljena u vodi.
  8. Ako ne poklopite, prekrijte kantu kesom ili stolnjakom te ostavite na hladnom mjestu.

Konzerviranje i serviranje:
Salata će početi kisnuti, može se konzumirati nakon otprilike 7 dana, ako je hladno, ili čak i prije ako je toplo.
Ako osjetite da salata postaje previše kisela, prebacite je u staklene posude i čuvajte u frižideru.
Noviji Stariji