Domaći džem od jabuka bez dodatog šećera


Danas ćemo zajedno pripremiti ukusan džem od jabuka bez dodatog šećera, jedan zdrav i prirodan recept za sve ljubitelje voćnih poslastica. Ova poslastica će vas oduševiti svojim voćnim okusom i pravom prirodnom slatkoćom, a dodatna prednost je što ne sadrži višak šećera. Ovaj džem je idealan za namazivanje na svježe tostirani kruh ili kao dodatak raznim jelima. Sada ću vas provesti kroz korake pripreme ovog fantastičnog recepta.
Sastojci:
4 do 5 kg slatkih jabuka (srebrenčike)
2 kg slatkih jabuka zlatni delišes
2 kg kruški viljamovka ili neka domaća kruška
Postupak:
Srebreničku jabuku operite, izrežite i ocijedite u sokovniku. Uklonite pjenu koja se stvori na površini soka i bacite je.
Sok istresite u veliku šerpu za kuhanje.
Slatke jabuke i kruške ogulite, narendajte ih u multipraktiku i dodajte u šerpu sa sokom.
Kada smjesa provri, smanjite vatru i pustite da polako krčka.
Kuvajte smjesu dok ne upolovi volumen i dok ne dobijete željenu gustinu džema. To će potrajati neko vrijeme, pa budite strpljivi.
Dok se džem kuva, pripremite male staklene galone tako da budu čisti i suvi. Stavite male galone u tepsiju, a zatim tepsiju napunite hladnom vodom i stavite je na šporet da voda počne vriti.
Kada voda provri, sipajte pripremljeni džem u galone. Odmah ih poklopite, zatvorite i dobro zamotajte u debeli stolnjak.
Ostavite da se galoni pasterizuju na sobnoj temperaturi 48 sati.
Nakon tog vremena, vaš džem od jabuka bez dodatog šećera će biti spreman za uživanje ili kao divan poklon za vaše prijatelje i porodicu. Uživajte u ovom ukusnom i zdravom voćnom džemu! 🍏🍐

Ovaj džem će vas osvojiti svojom jedinstvenom prirodnom slatkoćom i bogatstvom voćnih aroma. Priprema je truda vrijedna, a rezultat će vas oduševiti. Slatki pozdravi i uživajte u pripremi!  

Noviji Stariji