Sastojci za tijesto:
- 300 grama brašna tip 1100
- 100 grama integralnog brašna
- 1 kašika germe
- 1 kašičica šećera ili meda
- 1 kašika maslinovog ulja
- Topla voda
Sastojci za pizzu:
- Namaz (sir) od sjemenki suncokreta
- Namaz od patlidžana
- 1/2 šolje skuhanog slanutka
- 1 velika šolja pirea od paradajza
- 1 velika šolja pinđura (ili pečenih crvenih paprika)
- Origano
Koraci za pripremu:
- U veliku posudu pomiješajte brašno, integralno brašno, germe i šećer ili med.
- Dodajte maslinovo ulje i malo tople vode, pa počnite mijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte još vode po potrebi.
- Pokrijte posudu krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu oko 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Razvaljajte tijesto na veličinu pizze koju želite i stavite ga na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Dodajte namaze i odzgo
- pospite slanutkom koji ste prethodno malo pososlili .
- Prelijte paradajz sos preko namaza i rasporedite pinđur (ili pečene crvene paprike) po vrhu.
- Pospite origanom po vrhu.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego što narežete i poslužite.
Prijatno