Pizza sa pinđurom

Sastojci za tijesto:

  • 300 grama brašna tip 1100
  • 100 grama integralnog brašna
  • 1 kašika germe
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Topla voda

Sastojci za pizzu:

  • Namaz (sir) od sjemenki suncokreta
  • Namaz od patlidžana
  • 1/2 šolje skuhanog slanutka
  • 1 velika šolja pirea od paradajza
  • 1 velika šolja pinđura (ili pečenih crvenih paprika)
  • Origano

Koraci za pripremu:

  1. U veliku posudu pomiješajte brašno, integralno brašno, germe i šećer ili med.
  2. Dodajte maslinovo ulje i malo tople vode, pa počnite mijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte još vode po potrebi.
  3. Pokrijte posudu krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu oko 30 minuta.
  4. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  5. Razvaljajte tijesto na veličinu pizze koju želite i stavite ga na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
  6. Dodajte namaze i odzgo
  7. pospite slanutkom koji ste prethodno malo pososlili .
  8. Prelijte paradajz sos preko namaza i rasporedite pinđur (ili pečene crvene paprike) po vrhu.
  9. Pospite origanom po vrhu.
  10. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
  11. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego što narežete i poslužite.

Prijatno

Noviji Stariji