Pizza sa gljivama i slanutkom

Evo jednog ljepšeg i detaljnijeg recepta za pizzu od integralnog brašna s namazima od sjemenki suncokreta i patlidžana, te sa slanutkom i mix gljivama za dodatni okus i teksturu:

Sastojci za tijesto:

  • 300 grama brašna tip 1100
  • 100 grama integralnog brašna
  • 1 kašika germe
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Topla voda

Sastojci za pizzu:

  • Namaz od sjemenki suncokreta
  • Namaz od patlidžana
  • 1/2 šolje skuhanog slanutka
  • Jedno pakovanje mix gljiva po želji
  • Origano, sol, biber

Priprema:

  1. U veliku posudu pomiješajte brašno, integralno brašno, germe i šećer ili med. Dodajte maslinovo ulje i malo tople vode, pa počnite mijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte još vode po potrebi.
  2. Pokrijte posudu krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu oko 30 minuta.
  3. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  4. Nakon što se tijesto diže, razvaljajte ga na veličinu pizze koju želite i stavite ga na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
  5. Dodajte namaze na tijesto - prvo sloj namaza od sjemenki suncokreta, a zatim sloj namaza od patlidžana.
  6. Pospite slanutkom koji ste prethodno malo posolili.
  7. Poredajte gljive koje ste prethodno pržili na maslinovom ulju i posolili i pobiberili po želji.
  8. Pospite origanom po vrhu.
  9. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
  10. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego što narežete i poslužite.

Ova pizza je bogata i ukusna, a kombinacija namaza od sjemenki suncokreta i patlidžana daje joj jedinstven okus i teksturu. Slanutak i mix gljive dodaju dodatnu dimenziju okusa i hranjive vrijednosti. Uživajte u pripremi i uživanju u ovoj ukusnoj pizzi

Noviji Stariji