Evo jednog ljepšeg i detaljnijeg recepta za pizzu od integralnog brašna s namazima od sjemenki suncokreta i patlidžana, te sa slanutkom i mix gljivama za dodatni okus i teksturu:
Sastojci za tijesto:
- 300 grama brašna tip 1100
- 100 grama integralnog brašna
- 1 kašika germe
- 1 kašičica šećera ili meda
- 1 kašika maslinovog ulja
- Topla voda
Sastojci za pizzu:
- Namaz od sjemenki suncokreta
- Namaz od patlidžana
- 1/2 šolje skuhanog slanutka
- Jedno pakovanje mix gljiva po želji
- Origano, sol, biber
Priprema:
- U veliku posudu pomiješajte brašno, integralno brašno, germe i šećer ili med. Dodajte maslinovo ulje i malo tople vode, pa počnite mijesiti tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte još vode po potrebi.
- Pokrijte posudu krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu oko 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Nakon što se tijesto diže, razvaljajte ga na veličinu pizze koju želite i stavite ga na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Dodajte namaze na tijesto - prvo sloj namaza od sjemenki suncokreta, a zatim sloj namaza od patlidžana.
- Pospite slanutkom koji ste prethodno malo posolili.
- Poredajte gljive koje ste prethodno pržili na maslinovom ulju i posolili i pobiberili po želji.
- Pospite origanom po vrhu.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego što narežete i poslužite.
Ova pizza je bogata i ukusna, a kombinacija namaza od sjemenki suncokreta i patlidžana daje joj jedinstven okus i teksturu. Slanutak i mix gljive dodaju dodatnu dimenziju okusa i hranjive vrijednosti. Uživajte u pripremi i uživanju u ovoj ukusnoj pizzi