Integralna tjestenina sa brokulama


Integralna tjestenina sa brokulama, namazom od indijskog oraha i mješavinom sjemenki

Sastojci:

  • 400g integralne tjestenine
  • 300g brokule
  • 3 češnja bijelog luka, sitno sjeckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Himalajska sol, po ukusu
  • Svježe mljeveni crni biber, po ukusu
  • Mješavina sjemenki (suncokret, bundeva, lan), samljevene
  • Namaz od indijskog oraha (možete koristiti gotovi ili ga napraviti sami)

Postupak:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kad se skuha, ocijedite je i ostavite sa strane.
  2. Blanširajte brokule u kipućoj slanoj vodi otprilike 2 minute, a zatim ih odmah prebacite u zdjelu s ledenom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja i zadržale svijetlu zelenu boju.
  3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte sjeckani bijeli luk i pržite ga dok ne postane zlatno smeđ. Dodajte brokule i nastavite ih pržiti još 3-4 minute, dok ne postanu mekane i blago smeđe.
  4. Dodajte tjesteninu u tavu s brokulama i promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Po potrebi dodajte malo vode iz makarona kako bi tjestenina postala sočnija.
  5. Začinite tjesteninu i brokule solju i paprom po ukusu.

Prije serviranja, pospite samljevene sjemenke po tjestenini i dodajte žlicu namaza od indijskog oraha na vrh svake porcije.

Dobar tek!

Noviji Stariji