Danas vam donosim jedan jednostavan i ukusan recept za Palentu sa gljivama i salatom od paradajza. Ovo je idealno jelo za one dane kada nemate puno vremena za kuvanje, a želite nešto toplo i zasitno. Palenta je vrsta kaše od kukuruznog brašna koja se lako priprema i može se kombinovati sa raznim namirnicama. Ja sam je ovaj put uparila sa gljivama koje su bogate proteinima i vlaknima, te salatom od paradajza koja daje svježinu i boju. Za dodatni šmek, napravila sam sos od kikirikija i sjemenki suncokreta koji je kremast i aromatičan. Sve zajedno čini savršen obrok koji će vas zasititi i razveseliti.
Evo kako se pravi:
Sastojci:
1 čaša palente
1 pakovanje gljiva po izboru
2 čena bijelog luka
2 paradajza
1 luk
Začini po želji (npr. sol, papar, vegeta)
Sos od kikirikija i sjemenki suncokreta
Uputstvo:
Skuhajte palentu prema uputstvu na pakovanju i ostavite je sa strane da se malo ohladi.
U tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte gljive koje ste prethodno očistili i narezali. Dinstajte gljive dok ne omekšaju.
Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i začine po želji. Nastavite dinstati još nekoliko minuta kako bi se arome prožele.
Pripremite naš brzinski sos od kikirikija i sjemenki suncokreta, koji dodate na kraju udinstanim gljivama
Za salatu, nasjeckajte paradajze i luk po želji
Servirajte palentu na tanjiru, a zatim preko nje stavite dinstane gljive i salatu
Vaša Palenta sa gljivama i salata od paradajza je spremna za uživanje!
Nadam se da vam se svidio ovaj recept i da ćete ga isprobati. Ako ga napravite, podijelite sa mnom vaše utiske u komentarima ili na društvenim mrežama. Volim vidjeti vaše kreacije! Do sljedećeg puta, pozdrav!