Dud ili murva, to predivno voće koje se malo zaboravilo, ali koje nas oduševljava svojim ukusom. Imamo različite sorte u našim krajevima - crnu, crvenu i bijelu, dok u svijetu postoji čak stotinu vrsta. Osobno, najviše volim mirisnu crnu murvu. Raste na stablu istog imena iz porodice Morus, a lišće mu je poznato kao hrana za dudov svilac. Kažu da je dud najpametnija biljka jer uvijek izbija u proljeće, čekajući toplije vrijeme.
U prošlosti su drvene bačve od duda bile vrlo cijenjene u dolini Neretve, a danas se dud uzgaja i zbog svile. Plodovi duda su prava riznica sastojaka i ljekovitosti. Sadrže organske kiseline, vitamine C, B, K, A i E, te minerale poput željeza, kalija, mangana i magnezija. Također obiluju antioksidansima i antocijaninima, koji pomažu u prevenciji starenja organizma i borbi protiv različitih bolesti.
Crni dud ima posebno ljekovita svojstva. U narodnoj medicini koristi se za upalu mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsiju, depresiju, nesanicu te za ublažavanje ugriza buba i zmija. Nedozreli dudovi se koriste protiv proljeva, dok zreli dudovi djeluju kao blagi laksativ. Listovi crnog duda su poznati kao pučki lijek za snižavanje šećera u krvi, te se često koriste u čajnim mješavinama za dijabetičare. Čak i sok od bijelog duda može pomoći u borbi protiv tumora grla. Ako imate priliku, isprobajte obje vrste duda i iskoristite sve blagodati koje nam pružaju.
Kora korijena duda također ima svoje ljekovite moći. Od davnina se koristi kao lijek protiv crijevnih parazita, a koristi se i za liječenje bolesti crijeva, želuca i dispepsije. Uvarak od kore pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i gljivama, dok prah dobiven od kore duda koristimo za brže zarastanje rana.
Vidite koliko je dud blagoslovljenim voćem! Pomlađuje organizam, regulira razinu šećera u krvi, jača bubrege, čisti jetru, poboljšava krvnu sliku, ublažava simptome prehlade i gripe te pomaže kod trovanja hranom i drugih tvari. Također sprječava nastanak sijedih vlasi, ubrzava zarastanje rana i koristi se protiv visokog krvnog tlaka. Zaista impresivno, zar ne?
Tags:
zdrava hrana