Danas vam donosim recept za neodoljivu Bamiju bez mesa - jedno jelo koje će oduševiti vaše nepce i pružiti vam obilje hranjivih sastojaka. Ova veganska verzija tradicionalne bamije je puna okusa i jednostavna za pripremu. Bez obzira jeste li vegani, vegetarijanci ili jednostavno volite isprobavati nove recepte, ova bamija će zadovoljiti svačije želje i potrebe. Spremite se za pravu gastro poslasticu koju ćete sigurno obožavati!
Sastojci:
- 400 g smrznute Bamije
- 1 veća glavica luka
- 1 veća mrkva
- 1 manja crvena paprika
- 1 glavica bijelog luka
- 1/2 šolje prosa
- Sol, biber, vegeta, crvena dimljena paprika po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja paradajz sosa (ili jedan veći svježi paradajz)
Postupak:
1. Nasjeckajte luk, mrkvu, crvenu papriku i bijeli luk na kockice.
2. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi ili loncu na srednjoj vatri.
3. Dodajte nasjeckani luk i mrkvu te ih dinstajte nekoliko minuta dok ne postanu mekani i lagano zlatno smeđi.
4. Dodajte crvenu papriku i bijeli luk. Nastavite dinstati još nekoliko minuta.
5. Sada dodajte smrznutu bamiju u tavu i začinite solju, biberom, vegetom i crvenom dimljenom paprikom prema ukusu. Dobro promiješajte.
6. Dodajte oprani proso u tavu i prelijte toplom vodom tako da sve bude potopljeno.
7. Smanjite vatru na lagano i kuhajte oko 45 minuta dok se sve ne sjedini i bamija ne omekša. Povremeno promiješajte.
8. Deset minuta prije kraja kuhanja dodajte paradajz sos (ili svježi nasjeckani paradajz) i dobro promiješajte.
9. Nakon što je bamija potpuno omekšala i svi sastojci se sjedinili, provjerite okus i prilagodite začine po potrebi.
10. Poslužite toplu bamiju bez mesa kao glavno jelo ili kao prilog uz neko drugo jelo.
11. Uživajte u ovom ukusnom veganskom receptu!
Isprobajte ovu jednostavnu i ukusnu verziju bamije bez mesa, koja će vas oduševiti svojim okusom i nutritivnim vrijednostima. Prepustite se gastronomskom užitku i uživajte u ovom zdravom obroku koji će vam donijeti osjećaj zadovoljstva i blagostanja.