Krem čorba od muškatne tikve

Danas vam donosim recept za ukusnu krem čorbu od muškatne tikve, savršenu za hladnije dane kada želite uživati u toplom i okrepljujućem obroku. Ova čorba je jednostavna za pripremu, a njen bogat okus i kremasta tekstura oduševit će vaše nepce. Slijedite ove korake i uživajte u ukusnoj i zdravoj čorbi koja će vas zagrijati iznutra.


Sastojci:

- 300 g krompira

- 400 g muškatne tikve

- 1 manja glavica crvenog luka

- 2-3 češnja bijelog luka

- Sol, biber, crvena paprika, Vegeta (po ukusu)

- 1 kašika maslinovog ulja


Postupak:

1. Pripremite sve sastojke tako da ih narežete na kockice. Ogulite krompir i narežite ga na manje komade. Očistite muškatnu tikvu od sjemenki, ogulite je i narežite na kockice. Sitno nasjeckajte crveni luk i bijeli luk.

2. U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani crveni luk i bijeli luk te ih pržite dok ne postanu mekani i staklasti.

3. Dodajte narezani krompir i muškatnu tikvu u lonac. Posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i Vegetu prema ukusu. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.

4. Prelijte sastojke u loncu s dovoljnom količinom vode da ih prekrije. Pazite da ne stavite previše vode, kako bi krem čorba zadržala svoju gustu teksturu. Pustite da voda zakuha.

5. Smanjite vatru i kuhajte sve sastojke dok ne omekšaju, što će trajati otprilike 15-20 minuta. Provjerite vilicom jesu li krompir i tikva dovoljno mekani.

6. Kada su sastojci omekšali, uklonite lonac s vatre i pustite da se malo ohladi. Zatim koristite štapni mikser ili blender kako biste smjesu izmiksali dok ne postane glatka i kremasta. Ako je smjesa pregusta, možete dodati malo vode ili povrtnog temeljca kako biste je razrijedili.

7. Vratite lonac na vatru i lagano zagrijte smjesu dok ne postane vruća. Povremeno promiješajte kako biste spriječili da se dno zagori.

8. Kada je krem čorba od muškatne tikve dovoljno vruća, poslužite je u zdjelama. Po želji je možete ukrasiti svježim začinima poput peršina ili bosiljka. Poslužite je s komadom svježeg kruha ili tostom.

9. Uživajte u ukusnoj i kremastoj čorbi od muškatne tikve koja će vas zagrijati i ispuniti vaše nepce toplinom.

Nadam se da će vam ovaj recept donijeti zadovoljstvo i užitak u pripremi i konzumaciji ove ukusne čorbe. Pripremite je za sebe i svoje najdraže i uživajte u toplini i okusu ove fantastične veganske delicije.

Noviji Stariji