Ukusni grah na brzinu, kada nemate mnogo vremena.


Kada vam se žuri, a želite pripremiti ukusan i zadovoljavajući obrok, recept za grah na brzinu je idealno rješenje. Ovaj jednostavan recept ne zahtjeva puno vremena ni sastojaka, ali rezultira iznimno ukusnim jelom koje će vas oduševiti. Uz malo kreativnosti i brze pripreme, možete uživati u toploj zdjeli graha koji je pun okusa i nutritivnih vrijednosti. Slijedite ove korake i pripremite se za trenutačno zadovoljstvo!

Sastojci:

- 1 veća konzerva graha (ili grah iz galona koji ste sami pasterizovali)

- 1 glavica crvenog luka (ili mladi luk sa zelenim perima)

- 1 češanj bijelog luka (ili mladi luk ako ga imate)

- 1 manja crvena paprika

- 1 manja mrkva

- Peršun

- So, biber, suhi začini, crvena dimljena paprika (po ukusu)

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 čaša tople vode

Postupak:

Kada želite brzinski obrok, zagrijte tavicu ili srednju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulje.

U šerpu dodajte nasjeckani crveni luk i bijeli luk (ili mladi luk) te ih dinstajte dok ne postanu mekani i lagano zlatno smeđi, stvarajući aromatičnu podlogu za vaš grah.

Dodajte nasjeckanu crvenu papriku i mrkvu u šerpu. Nastavite dinstati povrće nekoliko minuta dok ne omekša, dodajući svježinu i boju jelu.

Sada je vrijeme da dodate grah u šerpu. Ako koristite konzervirani grah, isperite ga pod tekućom vodom i ocijedite. Ako ste ga sami pasterizirali, možete ga dodati direktno bez ispiranja ili cijeđenja.

Začinite grah prema svom ukusu dodajući sol, biber, suhe začine i crvenu dimljenu papriku. Budite kreativni i prilagodite količinu začina prema svojim preferencijama. Možete eksperimentirati s različitim začinima kako biste stvorili savršen sklad okusa.

Sipajte toplu vodu u šerpu, koja će osigurati dovoljno tekućine za kuhanje graha i stvaranje umaka koji će obogatiti okuse.

Smanjite vatru i kuhajte grah na tihoj vatri oko 15 minuta do pola sata, dok se mrkva ne skuha i svi okusi lijepo sjedine. Uživajte u mirisima koji se šire kuhinjom dok se jelo polako priprema.

Prije posluživanja, pospite svježim nasjeckanim peršunom preko graha kako biste mu dodali svježinu i dodatnu dimenziju okusa.

Vaš ukusni grah na brzinu je spreman! Sada ga možete poslužiti kao zasitno glavno jelo ili kao ukusan prilog uz neko drugo jelo. Uživajte u trenutnom zadovoljstvu i uštedite vrijeme bez kompromisa na okusu.

Noviji Stariji