Zdrave palačinke od heljde s kremastim namazom od indijskih oraha i tostiranih lješnjaka


Danas dijelim recept za ukusne palačinke od heljde, idealne za ukusan i hranjiv doručak ili lagani obrok. evo kako da ih pripremite

Sastojci
  • 200 g heljde
  • 1 l vode
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1-2 kašike brašna od spelte (opciono)
Dodatak za Kremaasti Namaz:
  • 1 čaša sirovih indijskih oraha
  • 1 čaša vode
  • 1 žlica nutritivnog kvasca
  • 8 do 10 hurmi (ovisno o veličini)
  • 3 kašike mljevenih tostiranih lješnjaka
  • 3 kašike kakaa
Priprema Palačinki:
  1. Večer prije, u veću posudu stavite 200 g heljde i prelijte je s pola litre vode. Ostavite da odstoji preko noći.
  2. Ujutro isperite heljdu pod tekućom vodom i prelijte je svježom pola litrom vode.
  3. Dodajte prstohvat soli i jednu žlicu maslinovog ulja.
  4. Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa prerijetka, možete dodati jednu do dvije kašike brašna od spelte kako biste dobili željenu konzistenciju.
  5. Zagrijte tavu ili gril, premažite je sa malo ulja i sipajte smjesu na tavu.
  6. Pecite palačinke sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđe.
Priprema Kremastog Namaza:
  1. Potopite sirove indijske orahe u vodu i ostavite ih da odstoje barem nekoliko sati kako bi omekšali.
  2. Ocijedite orahe i stavite ih u blender.
  3. Dodajte čašu vode, nutritivni kvasac, hurme, mljevene tostirane lješnjake i kakao u blender zajedno s orasima.
  4. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.

Nadamo se da ćete uživati u ovom ukusnom spoju zdravih palačinki i kremastog namaza od indijskih oraha i tostiranih lješnjaka. Uživajte u svakom zalogaju!
Noviji Stariji