Danas dijelim recept za ukusne palačinke od heljde, idealne za ukusan i hranjiv doručak ili lagani obrok. evo kako da ih pripremite
Sastojci
- 200 g heljde
- 1 l vode
- Prstohvat soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1-2 kašike brašna od spelte (opciono)
Dodatak za Kremaasti Namaz:
- 1 čaša sirovih indijskih oraha
- 1 čaša vode
- 1 žlica nutritivnog kvasca
- 8 do 10 hurmi (ovisno o veličini)
- 3 kašike mljevenih tostiranih lješnjaka
- 3 kašike kakaa
Priprema Palačinki:
- Večer prije, u veću posudu stavite 200 g heljde i prelijte je s pola litre vode. Ostavite da odstoji preko noći.
- Ujutro isperite heljdu pod tekućom vodom i prelijte je svježom pola litrom vode.
- Dodajte prstohvat soli i jednu žlicu maslinovog ulja.
- Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa prerijetka, možete dodati jednu do dvije kašike brašna od spelte kako biste dobili željenu konzistenciju.
- Zagrijte tavu ili gril, premažite je sa malo ulja i sipajte smjesu na tavu.
- Pecite palačinke sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđe.
Priprema Kremastog Namaza:
- Potopite sirove indijske orahe u vodu i ostavite ih da odstoje barem nekoliko sati kako bi omekšali.
- Ocijedite orahe i stavite ih u blender.
- Dodajte čašu vode, nutritivni kvasac, hurme, mljevene tostirane lješnjake i kakao u blender zajedno s orasima.
- Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
Nadamo se da ćete uživati u ovom ukusnom spoju zdravih palačinki i kremastog namaza od indijskih oraha i tostiranih lješnjaka. Uživajte u svakom zalogaju!