Kada želite razveseliti svoje nepce neodoljivim spojem šampinjona i mladih krompirića u bogatom sosu od indijskog oraha, kikirikija i sjemenki suncokreta, ovaj recept će zadovoljiti vaše želje. Ova kreativna kombinacija sastojaka donosi jedinstvenu teksturu i okuse, stvarajući jelo koje je istovremeno ukusno, bogato i nutritivno. Uz jednostavne korake i malo vještine, pripremite se za uživanje u savršenoj harmoniji okusa.
Sastojci:
- 350 g šampinjona (mix)
- 500 g mladih krompirića
- 1 kašika indijskog oraha
- 2 kašike kikirikija
- 2 kašike sjemenki suncokreta
- 1 čaša zobenog mlijeka
- So, biber, suhi začin, crvena dimljena paprika
- 1 čen bijelog luka
- 1 kašikica kikiriki putera
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika nutritivnog kvasca
- 3 kašike maslinovog ulja
Sos:
Prije svega, potopite indijski orah, kikiriki i sjemenke suncokreta u jednoj čaši vode najmanje 3 sata kako bi omekšali.
Nakon toga, procijedite sastojke i stavite ih u blender.
Dodajte indijski orah, kikiriki, sjemenke suncokreta, zobeno mlijeko, nutritivni kvasac, sok od limuna, kikiriki puter, bijeli luk, so, biber.
Miksajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete željenu kremoznost sosa.
Priprema šampinjona i mladih krompirića:
Zagrijte tavu i namastite je sa 2 kašike maslinovog ulja.
Dodajte šampinjone u tavu i dinstajte ih oko 5 minuta. Začinite ih solju i biberom te nastavite dinstati još 5 minuta kako bi dobili bogatiju aromu.
Mlade krompiriće skuhajte u slanoj vodi, ocijedite ih, a zatim ih poređajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje.
Pritisnite mlade krompiriće šoljom za čaj kako biste ih spljoštili, a zatim ih začinite suhim začinom i crvenom dimljenom paprikom. Na kraju, prelijte ih sa jednom kašikom maslinovog ulja.
Pecite mlade krompiriće u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko pola sata, ili koristite multigril na 180°C također oko pola sata.
Serviranje:
Kada su svi sastojci pripremljeni, slobodno ih poslužite po svojoj želji, uz dodatak svježe salate po vašem izboru.
Uživajte u ovom ukusnom jelu koje će vas oduševiti bogatstvom okusa i tekstura. Priprema je jednostavna, a rezultat će vas sigurno ostaviti bez daha. Dobar tek!