Šampinjoni sa mladim krompirićima u sosu od indijskog oraha, kikirikija i sjemenki suncokreta


Kada želite razveseliti svoje nepce neodoljivim spojem šampinjona i mladih krompirića u bogatom sosu od indijskog oraha, kikirikija i sjemenki suncokreta, ovaj recept će zadovoljiti vaše želje. Ova kreativna kombinacija sastojaka donosi jedinstvenu teksturu i okuse, stvarajući jelo koje je istovremeno ukusno, bogato i nutritivno. Uz jednostavne korake i malo vještine, pripremite se za uživanje u savršenoj harmoniji okusa. 

Sastojci:

- 350 g šampinjona (mix)

- 500 g mladih krompirića

- 1 kašika indijskog oraha

- 2 kašike kikirikija

- 2 kašike sjemenki suncokreta

- 1 čaša zobenog mlijeka

- So, biber, suhi začin, crvena dimljena paprika

- 1 čen bijelog luka

- 1 kašikica kikiriki putera

- 1 kašika soka od limuna

- 1 kašika nutritivnog kvasca

- 3 kašike maslinovog ulja


Sos:

Prije svega, potopite indijski orah, kikiriki i sjemenke suncokreta u jednoj čaši vode najmanje 3 sata kako bi omekšali.

Nakon toga, procijedite sastojke i stavite ih u blender.

Dodajte indijski orah, kikiriki, sjemenke suncokreta, zobeno mlijeko, nutritivni kvasac, sok od limuna, kikiriki puter, bijeli luk, so, biber.

Miksajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete željenu kremoznost sosa.


Priprema šampinjona i mladih krompirića:

Zagrijte tavu i namastite je sa 2 kašike maslinovog ulja.

Dodajte šampinjone u tavu i dinstajte ih oko 5 minuta. Začinite ih solju i biberom te nastavite dinstati još 5 minuta kako bi dobili bogatiju aromu.

Mlade krompiriće skuhajte u slanoj vodi, ocijedite ih, a zatim ih poređajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje.

Pritisnite mlade krompiriće šoljom za čaj kako biste ih spljoštili, a zatim ih začinite suhim začinom i crvenom dimljenom paprikom. Na kraju, prelijte ih sa jednom kašikom maslinovog ulja.

Pecite mlade krompiriće u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko pola sata, ili koristite multigril na 180°C također oko pola sata.


Serviranje:

Kada su svi sastojci pripremljeni, slobodno ih poslužite po svojoj želji, uz dodatak svježe salate po vašem izboru. 

Uživajte u ovom ukusnom jelu koje će vas oduševiti bogatstvom okusa i tekstura. Priprema je jednostavna, a rezultat će vas sigurno ostaviti bez daha. Dobar tek!

Noviji Stariji