Uživajte u savršenoj kombinaciji banana i čokolade s našim jednostavnim receptom za zdravu banana tortu! Ova slatka poslastica je prepuna ukusa i nutritivnih sastojaka, idealna za sve ljubitelje slatkog koji žele uživati bez griže savjesti. Napravljena od zobenih pahuljica, svježih banana i tamne čokolade, ova torta će vas oduševiti svojim kremastim punjenjem i hrskavim dodatkom mljevenih oraha. Bez pečenja i s lako dostupnim sastojcima, ova torta je jednostavna za pripremu, a rezultat je ukusna poslastica koju ćete rado dijeliti sa svojim najdražima. Pripremite se da otkrijete novu omiljenu tortu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Sastojci:
- 20 kašika zobenih pahuljica
- 4 do 5 kašika mljevenih oraha (zavisno od veličine banana)
- 6 većih zrelih banana
- 2 kašike kakaa
- 2 kašikice cimeta
- 100 g tamne čokolade sa 72 posto kakaa i mrvicama narandže
- 1 mala kašikica kokosovog ulja
- Voće po želji i orašasti plodovi za ukrašavanje
Postupak:
- Na suhoj tavi blago tostirajte zobene pahuljice, pazeći da se ne zagore. Ostavite ih da se ohlade.
- Razdvojite banane po dva komada.
- U jednoj posudi izgnječite dvije banane viljuškom. Dodajte 1 kašikicu cimeta, 2 kašike kakaa, polovinu zobenih pahuljica i 4 do 5 kašika mljevenih oraha. Dobro promiješajte sve sastojke.
- U drugoj posudi izgnječite preostale dvije banane i dodajte jednu kašikicu cimeta i preostale zobene pahuljice. Ponovno dobro promiješajte smjesu.
- Uzmite mali kalup za tortu i premažite ga malo kokosovog ulja. Istresite prvu smjesu (s orasima) u kalup i poravnajte je.
- Preko prve smjese rasporedite kolutove banana.
- Zatim istresite drugu smjesu (s preostalim zobenim pahuljicama) preko banana i poravnajte je.
- Rastopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici zajedno s jednom kašikicom kokosovog ulja.
- Prelijte rastopljenu čokoladu preko tortice, ravnomjerno je rasporedite.
Stavite torticu u hladnjak barem nekoliko sati ili dok se čokolada ne stvrdne.
Poslužite torticu ohlađenu i uživajte!