Preukusna i zdrava torta, oduševit će vas.

Uživajte u savršenoj kombinaciji banana i čokolade s našim jednostavnim receptom za zdravu banana tortu! Ova slatka poslastica je prepuna ukusa i nutritivnih sastojaka, idealna za sve ljubitelje slatkog koji žele uživati bez griže savjesti. Napravljena od zobenih pahuljica, svježih banana i tamne čokolade, ova torta će vas oduševiti svojim kremastim punjenjem i hrskavim dodatkom mljevenih oraha. Bez pečenja i s lako dostupnim sastojcima, ova torta je jednostavna za pripremu, a rezultat je ukusna poslastica koju ćete rado dijeliti sa svojim najdražima. Pripremite se da otkrijete novu omiljenu tortu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Sastojci:

  • 20 kašika zobenih pahuljica
  • 4 do 5 kašika mljevenih oraha (zavisno od veličine banana)
  • 6 većih zrelih banana
  • 2 kašike kakaa
  • 2 kašikice cimeta
  • 100 g tamne čokolade sa 72 posto kakaa i mrvicama narandže
  • 1 mala kašikica kokosovog ulja
  • Voće po želji i orašasti plodovi za ukrašavanje

Postupak:

  1. Na suhoj tavi blago tostirajte zobene pahuljice, pazeći da se ne zagore. Ostavite ih da se ohlade.
  2. Razdvojite banane po dva komada.
  3. U jednoj posudi izgnječite dvije banane viljuškom. Dodajte 1 kašikicu cimeta, 2 kašike kakaa, polovinu zobenih pahuljica i 4 do 5 kašika mljevenih oraha. Dobro promiješajte sve sastojke.
  4. U drugoj posudi izgnječite preostale dvije banane i dodajte jednu kašikicu cimeta i preostale zobene pahuljice. Ponovno dobro promiješajte smjesu.
  5. Uzmite mali kalup za tortu i premažite ga malo kokosovog ulja. Istresite prvu smjesu (s orasima) u kalup i poravnajte je.
  6. Preko prve smjese rasporedite kolutove banana.
  7. Zatim istresite drugu smjesu (s preostalim zobenim pahuljicama) preko banana i poravnajte je.
  8. Rastopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici zajedno s jednom kašikicom kokosovog ulja.
  9. Prelijte rastopljenu čokoladu preko tortice, ravnomjerno je rasporedite.

Ukrasite torticu svježim voćem po želji, poput jagoda, borovnica ili kriški naranče. Također, možete dodati i neke orašaste plodove kao ukras.

Stavite torticu u hladnjak barem nekoliko sati ili dok se čokolada ne stvrdne.

Poslužite torticu ohlađenu i uživajte!

Noviji Stariji