Podvarak


Sastojci:
  • 1 srednja glavica kiselog kupusa
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 šolja od kafe riže
  • 1 šolja od kafe sjemenki suncokreta
  • 2 pečene paprike
  •  2 kašike maslinovog ulja
  • Topla voda
  • So, biber, suhi začini, crvena dimljena paprika
Priprema:
  1. U zagrijanu tepsiju stavite maslinovo ulje i prvo izdinstajte crveni luk izrezan na sitne kockice dok ne omekša.
  2. Dodajte izrezani kiseli kupus i crvenu pečenu papriku narezanu na rezance.
  3. Začinite sa solju (ako je kupus slan, dodajte manje soli), biberom, suhim začinima i dimljenom crvenom paprikom.
  4. Dodajte rižu i sjemenke suncokreta.
  5. Kada sve dobro izmiješate, dodajte toplu vodu i stavite na ringlu da provri.
  6. Kada provri tepsiju poklopite i  stavite podvarak u zagrijanu pećnicu i pecite oko 2 sata na 220 stepeni, povremeno dodajući vodu ako je potrebno.
Ovaj tradicionalni recept za podvarak donosi ukusno jelo puno aroma i tekstura, idealno za hladnije dane. 
Kiseli kupus, crveni luk, pečene paprike, riža i sjemenke suncokreta, začinjeni raznim začinima - sve to čini ovaj ukusni podvarak. Dinstanje na ringli, zatim pečenje u pećnici pruža divan sklad okusa i mirisa.
Recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je jelo koje donosi toplinu i tradicionalni okus domaće kuhinje. Isprobajte ga i uživajte u autentičnom bosanskom ukusu!
Noviji Stariji