Sastojci:
- 1 srednja glavica kiselog kupusa
- 1 veća glavica crvenog luka
- 1 glavica bijelog luka
- 1 šolja od kafe riže
- 1 šolja od kafe sjemenki suncokreta
- 2 pečene paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- Topla voda
- So, biber, suhi začini, crvena dimljena paprika
Priprema:
- U zagrijanu tepsiju stavite maslinovo ulje i prvo izdinstajte crveni luk izrezan na sitne kockice dok ne omekša.
- Dodajte izrezani kiseli kupus i crvenu pečenu papriku narezanu na rezance.
- Začinite sa solju (ako je kupus slan, dodajte manje soli), biberom, suhim začinima i dimljenom crvenom paprikom.
- Dodajte rižu i sjemenke suncokreta.
- Kada sve dobro izmiješate, dodajte toplu vodu i stavite na ringlu da provri.
- Kada provri tepsiju poklopite i stavite podvarak u zagrijanu pećnicu i pecite oko 2 sata na 220 stepeni, povremeno dodajući vodu ako je potrebno.
Ovaj tradicionalni recept za podvarak donosi ukusno jelo puno aroma i tekstura, idealno za hladnije dane.
Kiseli kupus, crveni luk, pečene paprike, riža i sjemenke suncokreta, začinjeni raznim začinima - sve to čini ovaj ukusni podvarak. Dinstanje na ringli, zatim pečenje u pećnici pruža divan sklad okusa i mirisa.
Recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je jelo koje donosi toplinu i tradicionalni okus domaće kuhinje. Isprobajte ga i uživajte u autentičnom bosanskom ukusu!