Danas vam donosimo recept za ukusan kolač koji je savršen spoj zrelih banana i džema od jabuka bez šećera. Ovaj kolač je ne samo nevjerojatno sočan već i zdraviji izbor za vašu slasticu. Bez dodatnog šećera, pun vitamina i vlakana iz banana i jabuka, ovo je desert koji ćete poželjeti pripremiti iznova i iznova. Slijedite korake u nastavku i uživajte u ovom jednostavnom receptu!
Sastojci:
2 velike zrele banane
1 manja tegla džema od jabuka bez šećera
8 kašika brašna od zobenih pahuljica
1 mala kašikica sode bikarbone
Za preliv:
1 manja tegla džema po želji (po mogućnosti bez šećera)
Jedna kašika gustina po potrebi
Uputstvo:
Prvo, ogulite i izgnječite zrele banane u većoj zdjeli.
Dodajte teglicu džema od jabuka bez šećera u zdjelu sa izgnječenim bananama i dobro promiješajte.
Zatim, dodajte 8 kašika brašna od zobenih pahuljica i 1 malu kašikicu sode bikarbone u smjesu od banana i džema. Sve dobro sjedinite.
Prethodno obložite manji kalup za tortu papirom za pečenje i istresite smjesu u kalup.
Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite kolač od 40 do 50 minuta na temperaturi od 180 do 200 stepeni Celzijusa.
Nakon pečenja, izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.
Kada je kolač ohlađen, premazujte ga džemom po želji, koristeći teglu džema.
Ako vam je džem suviše rijedak, možete dodatno ukuhati ili dodati jednu kašiku gustina pomješanu sa 2 kašike vode. Ulijte ovu smjesu u džem i miješajte dok smjesa ne dobije željenu gustinu.