Sataraš sa rižom ili bulgurom


Danas vam donosimo recept za ukusan satararaš sa rižom ili bulgurom. Ova tradicionalna jela su puna ukusa i mirisa, te se lako pripremaju. Satararaš je kombinacija sočnih povrća poput luka, tikvice, paprika i paradajza, uz dodatak riže ili bulgura koji daju obrok punije teksture. Začinjeni sa biberom, solju, Vegetom crvenom i dimljenom paprikom, ovi sastojci se sjedinjuju u harmoniju okusa. Slijedite korake i uživajte u jednostavnoj pripremi ovog jela koje će zadovoljiti vaše nepce.

Sastojci:

- 1 glavica luka

- 1 glavica bjelog luka

- 1 manja tikvica

- 1 veća crvena paprika

- 3 žute babure paprike

- 2 veća paradajza ili 1 manji galon paradajz sosa

- 1 veća šolja od kafe riže ili bulgura

- 1 čaša vode za podljevanje

- 2 kašike maslinovog ulja

- Začini: biber, so, Vegeta crvena, dimljena paprika

Postupak:

1. Luk izdinstajte na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte bjeli luk i nastavite dinstanje još nekoliko trenutaka.

2. Tikvicu narežite na tanke kriške, a paprike na rezance. Dodajte ih u tavu zajedno s lukom i dinstajte 5 minuta.

3. U tavi dodajte rižu ili bulgur. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

4. Dodajte začine po ukusu, kao što su biber, so, Vegeta crvena i dimljena paprika. Promiješajte sve sastojke da se začini ravnomjerno rasporede.

5. Ako koristite paradajz umjesto paradajz sosa, narežite ga na komadiće i dodajte u tavu. Ako koristite paradajz sos, dodajte ga direktno u tavu.

6. Sve dobro promiješajte i smanjite vatru. Dodajte čašu vode za podljevanje, poklopite tavu i pustite da se jelo kuha dok riža ili bulgur ne budu skuhani. Ako je potrebno, dodajte još vode tijekom kuhanja.

7. Kad je riža ili bulgur skuhana, satararaš je spreman za posluživanje.

8. Poslužite satararaš topao kao glavno jelo uz dodatak svježe salate ili kruha po želji.

Uživajte u ovom ukusnom i jednostavnom jelu satararaš sa rižom ili bulgurom! Neka vas očara bogatstvo okusa i topline koje donosi ovo tradicionalno jelo.

Noviji Stariji