Ukusan i sočan kolač od jabuka


Sastojci:

  • 1 kg jabuka, oguljenih i naribanih
  • 2 banane, zgnječene
  • 1/2 šolje kokosovog ulja ili maslinovog ulja
  • 1 šolja soka od jabuka ili soka od naranče
  • 1/2 šolje mljevenih oraha
  • 1/2 šolje griza od spelte
  • 1/2 šolje mljevenih badema
  • 1/2 šolje rogačevog brašna
  • 1 žlica cimeta
  • 1 prašak za pecivo

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva Celzijusa. Pripremite kalup za tortu tako što ćete ga premazati uljem i obložiti papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte naribane jabuke, zgnječene banane, ulje i sok od jabuke ili naranče.
  3. Dodajte u smjesu mljevene orahe, griz od spelte, mljevene bademe, rogačevo brašno, cimet i prašak za pecivo. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Istresite smjesu u pripremljeni kalup za tortu i poravnajte vrh kolača.
  5. Pecite kolač u zagrijanoj pećnici sat vremena, ili dok kolač ne poprimi lijepu smeđu boju. Ako primijetite da se kolač previše zapekao na vrhu, možete ga prekriti papirom za pečenje na pola pečenja.
  6. Nakon pečenja, ostavite kolač da se ohladi u kalupu nekoliko minuta.

Ukrasite kolač sa sjeckanim orasima, bademima po želji.

Nadam se da će vam ovaj recept pomoći u pripremi vašeg ukusnog i sočnog kolača.

Noviji Stariji