Sastojci:
- 1 kg jabuka, oguljenih i naribanih
- 2 banane, zgnječene
- 1/2 šolje kokosovog ulja ili maslinovog ulja
- 1 šolja soka od jabuka ili soka od naranče
- 1/2 šolje mljevenih oraha
- 1/2 šolje griza od spelte
- 1/2 šolje mljevenih badema
- 1/2 šolje rogačevog brašna
- 1 žlica cimeta
- 1 prašak za pecivo
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva Celzijusa. Pripremite kalup za tortu tako što ćete ga premazati uljem i obložiti papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte naribane jabuke, zgnječene banane, ulje i sok od jabuke ili naranče.
- Dodajte u smjesu mljevene orahe, griz od spelte, mljevene bademe, rogačevo brašno, cimet i prašak za pecivo. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Istresite smjesu u pripremljeni kalup za tortu i poravnajte vrh kolača.
- Pecite kolač u zagrijanoj pećnici sat vremena, ili dok kolač ne poprimi lijepu smeđu boju. Ako primijetite da se kolač previše zapekao na vrhu, možete ga prekriti papirom za pečenje na pola pečenja.
- Nakon pečenja, ostavite kolač da se ohladi u kalupu nekoliko minuta.
Ukrasite kolač sa sjeckanim orasima, bademima po želji.
Nadam se da će vam ovaj recept pomoći u pripremi vašeg ukusnog i sočnog kolača.