Namaz od slanutka (leblebije) i sjemenki bundeve

Uživajte u ovom ukusnom i zdravom namazu od slanutka i sjemenki bundeve koji je jednostavan za napraviti i savršen za doručak ili međuobrok. Ovaj namaz je bogat proteinima, vlaknima i zdravim mastima koje će vas zasititi i nahraniti. Možete ga kombinovati sa crnim hljebom, salatom, tjesteninom, pizzom ili lepinicama. Ako volite tunjevinu, možete je dodati u namaz za još više okusa i hranljivosti. Slijedite ove jednostavne korake i uživajte u ovom divnom namazu.

Sastojci:

  • 200 g slanutka
  • 70 g tostiranih sjemenki bundeve
  • 1 kašičica tahinija
  • Sok od pola limuna
  • Kašika maslinovog ulja
  • So i biber
  • Čehno bijelog luka
  • Za drugi namaz dodatno 
  • 1 konzerva tunjevine

Priprema:

  1. Slanutak prethodno skuhajte i ocijedite.
  2. U blenderu ili procesoru za hranu kombinujte slanutak, tostirane sjemenke bundeve, tahini, sok od limuna, maslinovo ulje, so, biber i bijeli luk.
  3. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Ako vam je smjesa gusta dodajte vode u kojoj se kuhao slanutak
  5. Ako želite dodati ukus tunjevine, dodajte  tunjevinu iz konzerve iz koje prethodno.ocijedite tečnost 

Namaze poslužite uz crni hljeb i salatu ili ih koristite kao dodatak tjestenini, pizzi ili lepinicama sa gljivama i tikvicama. Možete ih koristiti gdje god želite samo iskoristite maštu.

Nadam se da vam se sviđa ovaj recept i da ćete ga isprobati. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara slobodno mi se obratite. Hvala vam što pratite moj blog i do čitanja. 😊

Noviji Stariji