Sastojci:
- 400 grama bijelog graha
- 1 glavica luka
- 1 glavica bijelog luka
- 1 mrkva
- So, biber, vegeta (po ukusu)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika speltinog brašna
- 1 kašika dimljene crvene paprike
- 2 pečene crvene paprike
Upute:
- Natopite grah preko noći u vodi.
- Ujutro operite grah i stavite ga kuhati u pretis loncu s oko 1,2 litre vode.
- Kuhajte ga oko 45 minuta na srednjoj temperaturi.
- U međuvremenu, zagrijte maslinovo ulje u tavi.
- Luk i bijeli luk nasjeckajte na sitne komadiće, a mrkvu naribajte.
- Stavite luk i mrkvu u zagrijano ulje i dinstajte ih na laganoj vatri.
- Dodajte začine (so, biber, vegetu) speltino brašno i dimljenu mljevenu papriki u tavu s lukom i mrkvom.
- Dinstajte još 3 do 4 minute da se začini sjedine s povrćem.
- U smjesu u tavi dodajte kuhani grah i dobro promiješajte.
- Stavite smjesu u pekač, a odozgo dodajte pečene crvene paprike.
- Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite pekač s grahom u nju.
- Pecite gravče na tavče oko pola sata, dok se ne zapeče i dobije fina zlatno-smeđa korica.
Nakon što je gravče na tavče gotovo, poslužite ga toplog kao glavno jelo uz prilog po želji, kao što su domaći kruh ili salata.
Uživajte u ovom tradicionalnom makedonskom jelu!