Evo detaljnog recepta za gravče na tavče

Sastojci:

  • 400 grama bijelog graha
  • 1 glavica luka
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 mrkva
  • So, biber, vegeta (po ukusu)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika speltinog brašna
  • 1 kašika dimljene crvene paprike
  • 2 pečene crvene paprike

Upute:

  1. Natopite grah preko noći u vodi.
  2. Ujutro operite grah i stavite ga kuhati u pretis loncu s oko 1,2 litre vode. 
  3. Kuhajte ga oko 45 minuta na srednjoj temperaturi.
  4. U međuvremenu, zagrijte maslinovo ulje u tavi.
  5. Luk i bijeli luk nasjeckajte na sitne komadiće, a mrkvu naribajte.
  6. Stavite luk i mrkvu u zagrijano ulje i dinstajte ih na laganoj vatri.
  7. Dodajte začine (so, biber, vegetu)  speltino brašno i dimljenu mljevenu papriki  u tavu s lukom i mrkvom. 
  8. Dinstajte još 3 do 4 minute da se začini sjedine s povrćem.
  9. U smjesu u tavi dodajte kuhani grah i dobro promiješajte.
  10. Stavite smjesu u pekač, a odozgo dodajte pečene crvene paprike.
  11. Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite pekač s grahom u nju.
  12. Pecite gravče na tavče oko pola sata, dok se ne zapeče i dobije fina zlatno-smeđa korica.

Nakon što je gravče na tavče gotovo, poslužite ga toplog kao glavno jelo uz prilog po želji, kao što su domaći kruh ili salata. 

Uživajte u ovom tradicionalnom makedonskom jelu!

Noviji Stariji