Čoko sutlijaš

Sastojci:

  • 500 ml biljnog mlijeka
  • 10 do 15 hurmi (zavisno od veličine)
  • 3 kašike speltinog griza
  • 1 kašika vanilije ekstrakta
  • 40 gr tamne čokolade (75% kakaa)
  • 1 kašika suhih korica narandže

Postupak:

  1. U šerpu sipajte 500 ml biljnog mlijeka i dodajte hurme. Izmiksajte smjesu dok hurme ne budu potpuno izmiješane sa mlijekom.
  2. Stavite šerpu na srednju vatru i zagrijavajte dok smjesa ne proključa.
  3. Kada smjesa proključa, dodajte 3 kašike speltinog griza i 1 kašiku vanilije ekstrakta. Dobro promiješajte.
  4. Smanjite vatru i miješajte smjesu oko 5 minuta, dok se ne zgusne. Pazite da se ne stvore grudvice.
  5. Nakon 5 minuta, skinite šerpu sa vatre. Dodajte 40 gr tamne čokolade i 1 kašiku suhih korica narandže. Dobro promiješajte dok se čokolada ne otopi.

Servirajte čoko sutlijaš u posudice i ukrasite po želji. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog.

Dobar tek!

Noviji Stariji