Sastojci:
- 500 ml biljnog mlijeka
- 10 do 15 hurmi (zavisno od veličine)
- 3 kašike speltinog griza
- 1 kašika vanilije ekstrakta
- 40 gr tamne čokolade (75% kakaa)
- 1 kašika suhih korica narandže
Postupak:
- U šerpu sipajte 500 ml biljnog mlijeka i dodajte hurme. Izmiksajte smjesu dok hurme ne budu potpuno izmiješane sa mlijekom.
- Stavite šerpu na srednju vatru i zagrijavajte dok smjesa ne proključa.
- Kada smjesa proključa, dodajte 3 kašike speltinog griza i 1 kašiku vanilije ekstrakta. Dobro promiješajte.
- Smanjite vatru i miješajte smjesu oko 5 minuta, dok se ne zgusne. Pazite da se ne stvore grudvice.
- Nakon 5 minuta, skinite šerpu sa vatre. Dodajte 40 gr tamne čokolade i 1 kašiku suhih korica narandže. Dobro promiješajte dok se čokolada ne otopi.
Servirajte čoko sutlijaš u posudice i ukrasite po želji. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog.
Dobar tek!