Lepine sa punjenjem od tikvica i gljiva

Sastojci za tijesto:

  • 500g brašna tipa 1100 crnog
  • 1 kesica suhog kvasca (germe)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • Mlaka voda

Sastojci za punjenje:

  • 300g šampinjona ili gljiva po želji, očišćenih i narezanih
  • 1 manja tikvica, narezana na kockice
  • 1 manja crvena paprika, narezana na kockice
  • 2-3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, Vegeta i crvena dimljena paprika po ukusu
  • Namaz od indijskog oraha i sjemenki suncokreta
  • Šolja skuhanog slanutka
  • Susam za posipanje

Upute:

  1. Pomiješaj brašno, suhi kvasac, sol i šećer u velikoj zdjeli.
  2. Dodaj 2 kašike maslinovog ulja i dovoljno mlake vode da se tijesto može zamijesiti. Mijesi tijesto dok ne postane glatko i elastično.
  3. Pokrij tijesto i ostavi ga da se diže na toplom mjestu oko 1 sat.
  4. U međuvremenu, zagrij tavu na srednje jakoj vatri i dodaj 2 kašike maslinovog ulja. Dodaj narezane gljive, tikvice, papriku  bijeli luk i slanutak i dinstaj oko 5 minuta bez začina.
  5. Dodaj so, biber, vegetu i crvenu dimljenu papriku po ukusu. Dinstaj još nekoliko minuta dok povrće ne omekša i ne dobije zlatno smeđu boju.
  6. Kad se tijesto podigne, podijeli ga na male loptice i razvaljaj svaku lopticu u krug na kojeg nanesi malo namaza od indijskog oraha i sjemenki suncokreta.
  7. Na svaku koru stavljaj žlicu smjese od tikvica i gljiva te krajeve namaži vodom  preklopi i zatvor
  8. Preklopljene lepine složi na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavi ih da se dižu još 10 minuta.
  9. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Prije pečenja, svaku lepinu namaži vodom i pospi sa susamom.
  10. Peci lepine oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i ne ispeku se do kraja

Napomena: vrijeme pečenja zavisi od veličine lepiinica 

Uživajte ❤️

Noviji Stariji