Sastojci za tijesto:
- 500g brašna tipa 1100 crnog
- 1 kesica suhog kvasca (germe)
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera ili meda
- Mlaka voda
Sastojci za punjenje:
- 300g šampinjona ili gljiva po želji, očišćenih i narezanih
- 1 manja tikvica, narezana na kockice
- 1 manja crvena paprika, narezana na kockice
- 2-3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber, Vegeta i crvena dimljena paprika po ukusu
- Namaz od indijskog oraha i sjemenki suncokreta
- Šolja skuhanog slanutka
- Susam za posipanje
Upute:
- Pomiješaj brašno, suhi kvasac, sol i šećer u velikoj zdjeli.
- Dodaj 2 kašike maslinovog ulja i dovoljno mlake vode da se tijesto može zamijesiti. Mijesi tijesto dok ne postane glatko i elastično.
- Pokrij tijesto i ostavi ga da se diže na toplom mjestu oko 1 sat.
- U međuvremenu, zagrij tavu na srednje jakoj vatri i dodaj 2 kašike maslinovog ulja. Dodaj narezane gljive, tikvice, papriku bijeli luk i slanutak i dinstaj oko 5 minuta bez začina.
- Dodaj so, biber, vegetu i crvenu dimljenu papriku po ukusu. Dinstaj još nekoliko minuta dok povrće ne omekša i ne dobije zlatno smeđu boju.
- Kad se tijesto podigne, podijeli ga na male loptice i razvaljaj svaku lopticu u krug na kojeg nanesi malo namaza od indijskog oraha i sjemenki suncokreta.
- Na svaku koru stavljaj žlicu smjese od tikvica i gljiva te krajeve namaži vodom preklopi i zatvor
- Preklopljene lepine složi na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavi ih da se dižu još 10 minuta.
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Prije pečenja, svaku lepinu namaži vodom i pospi sa susamom.
- Peci lepine oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i ne ispeku se do kraja
Napomena: vrijeme pečenja zavisi od veličine lepiinica
Uživajte ❤️