Sastojci:
- 150g suhih smokava
- sok od jedne narandže
- 100ml kokosovog ulja
- 1/3 praška za pecivo
- 150g speltinog brašna
- 100g kokosa
- 1/2 čaše meda
- 1 i 1/2 čaše vode
- kokos za posipanje (opciono)
Priprema:
- Namočite suhe smokve u sok od jedne narandže i ostavite da odstoji jedan sat.
- Izblendajte smokve i sok od narandže u glatku smjesu.
- Dodajte 100ml kokosovog ulja u smjesu od smokava i dobro izmiješajte.
- Dodajte 1/3 praška za pecivo, 150g speltinog brašna i 100gr kokosa u smjesu od smokava
- Brašna i kokosa stavljajte postepeno da vam smjesa nebude gusta ili rijetka zavisno od količine soka narandže pa se nekad može brašna i više dodat a i manje)
- Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Oblikujte valjke od smjese veličine koju želite i pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta, ili dok ne postanu zlatne boje.
- Dok se smokvara peče, pripremite smjesu za preljev tako što pomiješate 1/2 čaše meda i 1 i 1/2 čašu vode.
- Kada su smokvarice pečene, prelijte ih smjesom od meda i vode.
- Po želji, pospite smokvaru sa malo kokosa
Napomena:
Umjesto da smokve namočite u sok od narandže, možete ih namočiti u malo više mlake vode a tu vodu možete koristiti kao preljev smokvarica sa dodatkom malo meda i vode ...a smokve izmiksajte sa sokom od jedne narandže
Uživajte