Smokvara na moj način

Sastojci:

  • 150g suhih smokava
  • sok od jedne narandže
  • 100ml kokosovog ulja
  • 1/3 praška za pecivo
  • 150g speltinog brašna
  • 100g kokosa
  • 1/2 čaše meda
  • 1 i 1/2 čaše vode
  • kokos za posipanje (opciono)

Priprema:

  1. Namočite suhe smokve u sok od jedne narandže i ostavite da odstoji jedan sat.
  2. Izblendajte smokve i sok od narandže u glatku smjesu.
  3. Dodajte 100ml kokosovog ulja u smjesu od smokava i dobro izmiješajte.
  4. Dodajte 1/3 praška za pecivo, 150g speltinog brašna i 100gr kokosa u smjesu od smokava
  5. Brašna i kokosa stavljajte postepeno da vam smjesa nebude gusta ili rijetka zavisno od količine soka narandže pa se nekad može brašna i više dodat a i manje) 
  6. Miješajte dok ne dobijete   homogenu smjesu.
  7. Oblikujte valjke od smjese veličine koju želite i pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta, ili dok ne postanu zlatne boje.
  8. Dok se smokvara peče, pripremite smjesu za preljev tako što pomiješate 1/2 čaše meda i 1 i 1/2 čašu  vode.
  9. Kada su smokvarice pečene, prelijte ih smjesom od meda i vode.
  10. Po želji, pospite smokvaru sa malo kokosa

Napomena:

Umjesto da smokve namočite u sok od narandže, možete ih namočiti u malo više mlake vode a tu vodu možete koristiti kao  preljev smokvarica sa dodatkom malo meda i vode ...a smokve izmiksajte sa sokom od jedne narandže 

Uživajte

Noviji Stariji