Sastojci:
- 500g brašna tip1100
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200gr prase/praziluka
- 300g mix gljiva
- 2 čaše skuhanog prosa
- 1 žličica crvene dimljene paprike
- 1 žličica vegete
- Sol i papar po ukusu
Zaljev: - Velika šolja vode
- Kašika maslinovog ulja
- Pola male kašikice soli
Priprema:
- Skuhajte prosu prema uputama na pakiranju.
- Dok se proso kuha, narežite pras na tanke kolutiće i gljive na manje komade.
- U tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja i pržite prasu dok ne postane mekan. Dodajte gljive i pržite dok ne omekšaju. Začinite sa soli, paprom, vegetom i crvenom dimljenom paprikom.
- Kad je proso gotov, pomiješajte ga s prasom i gljivama.
- U zdjelu za miješanje stavite brašno i sol. Dodajte vodu i 1 žlicu maslinovog ulja. Mijesite dok ne dobijete tijesto.
- Razvaljajte tijesto i pospite jednu trećinu smjese od prase, gljiva i prosa. Uvaljajte smjesu u tijesto i tako još dva puta.
- Poredajte pitu u pleh za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 230°C 30-35 minuta dok pita ne dobije lijepu, tamnu boju.
- Pet minuta prije kraja pečenja pitu zalite smjesom od vode maslinovog ulja i soli.
Nakon toga vaša pita od prase, gljiva i prosa je spremna za konzumiranje.