Sastojci:
- 3 veća praziluka ili 500gr
- 200 g geršle (ili ječma)
- 1 crveni luk
- 3 češnja bijelog luka
- 2 mrkve
- 2 velika krompira
- 1 crvena paprika
- 100gr graška
- 50 gr zaleđene bamnje
- 1 žlica soli
- 1 žličica crnog papra
- 1 žlica Vegete
- 1 žličica dimljene crvene paprike
- 2 žlice ulja
Priprema:
- Namočite geršlo (ili ječam) u vodi preko noći. Ujutro ocijedite i isperite pod hladnom vodom.
- Stavite geršlu (ili ječam) kuhati u slanoj vodi dok ne omekša (oko 30 minuta). Ocijedite i stavite na stranu.
- Nasjeckajte crveni luk, bijeli luk, mrkvu, krompir i crvenu papriku na kockice.
- Zagrijte ulje u šerpi i dodajte nasjeckano povrće. Dinstajte na srednjoj vatri oko 10-15 minuta, dok povrće ne omekša.
- Dodajte sol, papar, Vegetu i dimljenu crvenu papriku. Dobro promiješajte.
- Dodajte skuhano geršlu i malo tople vode, dovoljno da pokrije povrće i geršlu.
- Kuhajte sve zajedno na srednjoj vatri oko 15-20 minuta, dok sva tekućina ne ispari i jelo ne postane kremasto.
Poslužite toplo.
Uživajte u ukusnom geršlu sa prazilukom.