Geršlo sa povrćem


Sastojci:

  • 3 veća praziluka ili 500gr
  • 200 g geršle (ili ječma)
  • 1 crveni luk
  • 3 češnja bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 2 velika krompira
  • 1 crvena paprika
  • 100gr graška
  • 50 gr zaleđene bamnje
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica crnog papra
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • 2 žlice ulja

Priprema:

  1. Namočite geršlo (ili ječam) u vodi preko noći. Ujutro ocijedite i isperite pod hladnom vodom.
  2. Stavite geršlu (ili ječam) kuhati u slanoj vodi dok ne omekša (oko 30 minuta). Ocijedite i stavite na stranu.
  3. Nasjeckajte crveni luk, bijeli luk, mrkvu, krompir  i crvenu papriku na kockice.
  4. Zagrijte ulje u šerpi i dodajte nasjeckano povrće. Dinstajte na srednjoj vatri oko 10-15 minuta, dok povrće ne omekša.
  5. Dodajte sol, papar, Vegetu i dimljenu crvenu papriku. Dobro promiješajte.
  6. Dodajte skuhano geršlu i malo tople vode, dovoljno da pokrije povrće i geršlu.
  7. Kuhajte sve zajedno na srednjoj vatri oko 15-20 minuta, dok sva tekućina ne ispari i jelo ne postane kremasto.

Poslužite toplo.

Uživajte u ukusnom geršlu sa prazilukom.

Noviji Stariji