Medenjaci od pekmeza

Sastojci:

  • 2 male šoljice vode od slanutka
  • 2 male šoljice pekmeza od jabuka
  • 2 male šoljice kokosovog ulja ili maslinovog ulja
  • Pola kesice praška za pecivo
  • Kašika cimeta
  • Bademi i lješnjaci (po želji)
  • Crna čokolada sa 75% kakaa
  • Brašno po potrebi

Koraci:

  1. U velikoj posudi pomiješajte vodu od slanutka, pekmez od jabuka i ulje. Dodajte jednu kašiku cimeta i promiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
  2. U smjesu dodajte pola kesice praška za pecivo i postepeno dodajte brašno. Mijesite tijesto dok ne postane kompaktno. Brašno dodajte postepeno, dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za ruke.
  3. Od tijesta oblikujte medenjake. Možete ih oblikovati u obliku kuglica, pa ih malo spljoštiti ili u obliku manjih rolnica. Poredajte na pleh na kojem je papir za pečenje.
  4. Pecite medenjake u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusovih, 15 do 20 minuta minuta. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade pet minuta.
  5. Za to vrijeme otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici i istinite bademe i lješnjake.
  6. Medenjake umočite u toplu čokoladu, a zatim u mljevene lješnjake i bademe. Ostavite da se ohlade i stvrdnu čokolada na medenjacima.

Uživajte u ukusnim medenjacima!

Napomena: Ovaj recept možete prilagoditi svojim željama i ukusu i stavljati više ili manje cimeta stavljati orahe i slično 

Uživajte

Noviji Stariji