Crni hljeb i zemičke


Sastojci:

  • 500g brašna tipa 1100 crnog
  • 1 šolja integralnog brašna (po želji)
  • 1 kesica suhog kvasca (germe)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • Mlaka voda

Uputstva:

  1. Pomiješajte brašno i so u velikoj zdjeli.
  2. U manjoj zdjeli pomiješajte kvasac, maslinovo ulje, šećer ili med i 1/4 šolje mlake vode. Ostavite da stoji 5-10 minuta dok kvasac ne počne da pjenuša.
  3. Dodajte smjesu kvasca u zdjelu sa brašnom i postepeno dodajte ostatak mlake vode. Miješajte dok se ne formira tijesto.
  4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta). Ako je tijesto suviše tvrdo, dodajte još malo vode, a ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna.
  5. Prebacite tijesto u veliku čistu zdjelu i pokrijte krpom. Ostavite na toplom mjestu oko 1 sat, dok se tijesto ne udvostruči.
  6. Zagrijte rernu na 180-200°C.
  7. Kad se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i oblikujte u hljeb ili zemičke.
  8. Stavite hljeb u posudu za pečenje ili na pleh obložen papirom za pečenje. Zemičke stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da stoji još 10-15 minuta.
  9. Stavite hljeb u rernu i pecite 45 minuta, a zemičke 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
  10. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Uživajte u svom domaćem crnom hljebu i zemičkama!


Noviji Stariji