Kolač sa hurmama, smokvama i domaćim pekmezom

Prvi post i recept ću započeti jednim svojim receptom, pošto sam osoba koja voli da koristi mnoge sastojke i kratko rečeno izmišlja “nova” jela i kolače.

Nemam neku naviku pisati svoje recepte, sve to radim odokativno, što mi mnogi zamjeraju jer kada im ispričam ne mogu zapamtiti šta i kako treba.

Ovo je sigurno kolač koji je na prvu sve ostavio bez teksta tako da sam odlučila malo više posvetiti mu pažnje a nakon odličnih reakcija i podijeliti ga sa svima vama.


Sastojci (za cca.20 komada)
Kora
  • 8 svježih domaćih jaja
  • 2dcl domaćeg pekmeza od jabuka
  • 1x čaša ulja
  • 2x čaše jogurta
  • 1x prašak za pecivo
  • 5 kašika bijelog brašna
  • 5 kašika Raževnog brašna
Fil (pomiješati sve u blenderu)
  • 300g Hurmi
  • 200g Smokvi
  • 200ml vode
  • 50g Chia sjemenki
Glazura
  • 200ml Vrhnja za kuhanje
  • 200g Crne čokolade za kuhanje
Postupak
Izmješati 8 jaja sa 2dcl domaćeg pekmeza od jabuka u sve to dodati dvije čaše jogurta, čašu ulja i jedan prašak za pecivo. Poslije toga se dodaje 5 kašika bijelog brašna i 5 kašika raževnog. Umutiti sve dodavajući jedno po jedno. Fil sastaviti u blenderu 200g smokvi, 300g hurmi i 50g Chia sjemenki sa 200ml vode. Za glazuru prokuhati 200ml vrhnja za kuhanje, skinuti sa šporeta i ubaciti 200g crne čokolade za kuhanje i izmješati da se sve sjedini. Ukoliko volite da eksperimentišete budite slobodni i pustite mašti na volju da dodate sastojke u fil ono što vi volite najviše. U buduće ćemo se truditi postaviti što više recepata za kolače sa zapostavljenim domaćim pekmezom od jabuka i ostalih namirnica sa prirodnim šećerom. Kao što i u ovom receptu možete primjetiti uopšte ne dodajemo rafinirani bijeli šećer koji je najštetniji za ljudsko tijelo.
Prijatno

Tekst, recept i foto by: Mamina kuhinja - Kolačić (Alma S.)
Noviji Stariji