Prvi post i recept ću započeti jednim svojim receptom, pošto sam osoba koja voli da koristi mnoge sastojke i kratko rečeno izmišlja “nova” jela i kolače.
Nemam neku naviku pisati svoje recepte, sve to radim odokativno, što mi mnogi zamjeraju jer kada im ispričam ne mogu zapamtiti šta i kako treba.
Ovo je sigurno kolač koji je na prvu sve ostavio bez teksta tako da sam odlučila malo više posvetiti mu pažnje a nakon odličnih reakcija i podijeliti ga sa svima vama.
Nemam neku naviku pisati svoje recepte, sve to radim odokativno, što mi mnogi zamjeraju jer kada im ispričam ne mogu zapamtiti šta i kako treba.
Ovo je sigurno kolač koji je na prvu sve ostavio bez teksta tako da sam odlučila malo više posvetiti mu pažnje a nakon odličnih reakcija i podijeliti ga sa svima vama.
Kora
- 8 svježih domaćih jaja
- 2dcl domaćeg pekmeza od jabuka
- 1x čaša ulja
- 2x čaše jogurta
- 1x prašak za pecivo
- 5 kašika bijelog brašna
- 5 kašika Raževnog brašna
Fil (pomiješati sve u blenderu)
- 300g Hurmi
- 200g Smokvi
- 200ml vode
- 50g Chia sjemenki
Glazura
- 200ml Vrhnja za kuhanje
- 200g Crne čokolade za kuhanje
Postupak
Izmješati 8 jaja sa 2dcl domaćeg pekmeza od jabuka u sve to dodati dvije čaše jogurta, čašu ulja i jedan prašak za pecivo. Poslije toga se dodaje 5 kašika bijelog brašna i 5 kašika raževnog. Umutiti sve dodavajući jedno po jedno.
Fil sastaviti u blenderu 200g smokvi, 300g hurmi i 50g Chia sjemenki sa 200ml vode.
Za glazuru prokuhati 200ml vrhnja za kuhanje, skinuti sa šporeta i ubaciti 200g crne čokolade za kuhanje i izmješati da se sve sjedini.
Ukoliko volite da eksperimentišete budite slobodni i pustite mašti na volju da dodate sastojke u fil ono što vi volite najviše.
U buduće ćemo se truditi postaviti što više recepata za kolače sa zapostavljenim domaćim pekmezom od jabuka i ostalih namirnica sa prirodnim šećerom.
Kao što i u ovom receptu možete primjetiti uopšte ne dodajemo rafinirani bijeli šećer koji je najštetniji za ljudsko tijelo.
Prijatno
Tekst, recept i foto by: Mamina kuhinja - Kolačić (Alma S.)