Tufahija s kremom od Indijskih oraha, hurmi i oraha

Uživajte u jedinstvenoj kombinaciji slatkih jabuka, kremastog indijskog oraščića i sočnih hurmi s ovim neodoljivim receptom za tufahiju. Ova slastica savršeno spaja tradicionalni okus s modernim notama zdrave kreme od orašastih plodova. Priprema je jednostavna, a rezultat će oduševiti vaše nepce i ostaviti vas tražeći još!

Sastojci
  • 6 većih jabuka (jonagold)
  • 100 g mljevenih oraha
  • 12 većih hurmi (namočenih u vodi)
  • 3 kašike sirovog indijskog oraha (namočenih u vodi)
  • 1 kašika nutritivnog kvasca
  • Sok jednog limuna
  • 1 čaša vode
Uputstvo
  1. Jabuke izbušite, ogulite i uvaljajte ih u limunov sok.
  2. Pecite jabuke u mikrovalnoj (3 minute na najjače) ili u rerni (oko 15 minuta na najvišoj temperaturi, ovisno o veličini jabuke).
  3. Kad se ispeku jabuke, ostavite ih da se ohlade.
  4. U blender stavite namočene indijske orahe i hurme s nutritivnim kvascem i čašom vode. Izmiksajte u kremastu smjesu.
  5. Samljeti orahe i postepeno dodajte smjesu od indijskih oraščića dok ne dobijete gustu smjesu.
  6. Napunite ohlađene jabuke pripremljenom smjesom.
  7. Na vrhu stavite ukras od namaza od indijskih oraščića, tostiranih lješnjaka i hurmi.
  8. Poslužite tufahiju ukrašenu orašastim posipom po želji.
Uživajte u ovoj savršenoj slastici i iznenadite svoje nepce!
Noviji Stariji