Uživajte u jedinstvenoj kombinaciji slatkih jabuka, kremastog indijskog oraščića i sočnih hurmi s ovim neodoljivim receptom za tufahiju. Ova slastica savršeno spaja tradicionalni okus s modernim notama zdrave kreme od orašastih plodova. Priprema je jednostavna, a rezultat će oduševiti vaše nepce i ostaviti vas tražeći još!
Sastojci
- 6 većih jabuka (jonagold)
- 100 g mljevenih oraha
- 12 većih hurmi (namočenih u vodi)
- 3 kašike sirovog indijskog oraha (namočenih u vodi)
- 1 kašika nutritivnog kvasca
- Sok jednog limuna
- 1 čaša vode
Uputstvo
- Jabuke izbušite, ogulite i uvaljajte ih u limunov sok.
- Pecite jabuke u mikrovalnoj (3 minute na najjače) ili u rerni (oko 15 minuta na najvišoj temperaturi, ovisno o veličini jabuke).
- Kad se ispeku jabuke, ostavite ih da se ohlade.
- U blender stavite namočene indijske orahe i hurme s nutritivnim kvascem i čašom vode. Izmiksajte u kremastu smjesu.
- Samljeti orahe i postepeno dodajte smjesu od indijskih oraščića dok ne dobijete gustu smjesu.
- Napunite ohlađene jabuke pripremljenom smjesom.
- Na vrhu stavite ukras od namaza od indijskih oraščića, tostiranih lješnjaka i hurmi.
- Poslužite tufahiju ukrašenu orašastim posipom po želji.
Uživajte u ovoj savršenoj slastici i iznenadite svoje nepce!