Sastojci za hurmašice:
- 2 male šoljice vode od slanutka
- 2 male šoljice pekmeza od jabuka
- 2 male šoljice kokosovog ulja ili maslinovog ulja
- pola kesice praška za pecivo
- brašno po potrebi
- Sastojci za agdu
- jedna i po čaša pekmeza od jabuka
- jedna i po šoljica mlake vode
Priprema:
- U posudu stavite vodu od slanutka, pekmez od jabuka i ulje. Promiješajte sastojke da se dobro sjedine.
- Dodajte pola kesice praška za pecivo i postepeno dodajte brašno, mijesite tijesto dok ne postane kompaktno. Brašno dodajte postepeno, dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za ruke.
- Od tijesta oblikujte hurmašice. Možete ih oblikovati u obliku kuglica, pa ih malo spljoštiti ili u obliku manjih rolnica. Poredajte hurmašice u pleh za pečenje.
- Pecite hurmašice u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusovih, 20 do 30 minuta, zavisno od veličine hurmašica. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade pet minuta.
- Dok se hurmašice hlade, pripremite agdu. U posudu stavite pekmez od jabuka i mlaku vodu. Promiješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Gotove hurmašice prelijte agdom i ostavite da se ohlade. Servirajte na sobnoj temperaturi.
Uživajte
Pištite nam da li vam se sviđaju naši recepti.
Javite nam utiske ako ste pravili nešto po uzoru na naše recepte.