Hurmašice na zdrav način


 Sastojci za hurmašice:

  • 2 male šoljice vode od slanutka 
  • 2 male šoljice pekmeza od jabuka 
  • 2 male šoljice kokosovog ulja ili maslinovog ulja 
  • pola kesice praška za pecivo
  • brašno po potrebi 
  • Sastojci za agdu
  • jedna i po  čaša  pekmeza od jabuka 
  • jedna i po šoljica mlake vode 

Priprema:

  1. U posudu stavite vodu od slanutka, pekmez od jabuka i ulje. Promiješajte sastojke da se dobro sjedine.
  2. Dodajte pola kesice praška za pecivo i postepeno dodajte brašno, mijesite tijesto dok ne postane kompaktno. Brašno dodajte postepeno, dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za ruke.
  3. Od tijesta oblikujte hurmašice. Možete ih oblikovati u obliku kuglica, pa ih malo spljoštiti ili u obliku manjih rolnica. Poredajte hurmašice u pleh  za pečenje.
  4. Pecite hurmašice u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusovih, 20 do 30 minuta, zavisno od veličine hurmašica. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade pet minuta.
  5. Dok se hurmašice hlade, pripremite agdu. U posudu stavite pekmez od jabuka i mlaku vodu. Promiješajte dok se sastojci ne sjedine.
  6. Gotove hurmašice prelijte agdom i ostavite da se ohlade. Servirajte na sobnoj temperaturi.

Uživajte

Pištite nam da li vam se sviđaju naši recepti.

Javite nam utiske ako ste pravili nešto po uzoru na naše recepte.



Noviji Stariji