Sogandolma sa sjemenkama suncokreta je ukusno i zdravo jelo koje možete napraviti kao varijantu tradicionalne dolme. Ovaj recept kombinuje mekan i sočan luk punjen aromatičnim filom od riže i sjemenki.
Sastojci:
- 10 većih glavica luka
- 2 kašike octa
- 1 šolja riže
- 1 veća mrkva
- 1 veća glavica luka
- 1 šolja suncokretovih sjemenki
- 1 glavica bijelog luka
- So i biber crvena dimljena paprika po ukusu
- Vegeta po ukusu
- 1/2 kašike speltinog brašna
- 2 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika crvene paprike
- Biber
Ogulite i skuhajte glavice luka u vodi s octom dok ne postanu mekane, oko 2-3 minute. Zatim ih isperite hladnom vodom i pažljivo razdvojite na dijelove.
U zdjeli pomiješajte rižu, sjemenke suncokreta proprženi luk i mrkvu , bjeli luk dodajte soli, bibera i vegete po ukusu i crvene mljevene paprike
Punite lukove smjesom i poredajte ih u posudu za pečenje.
Prelijte vrućom vodom i pospite vegetom, a zatim poklopite posudu folijom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 250°C oko 30 minuta.
Za zapršku, u tavi pomiješajte maslinovo ulje, crvenu papriku i speltino brašno. Dodajte biljno mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini.
Nakon 30 minuta pečenja, uklonite foliju, prelijte preko sogadolme zapršku i pecite još 15 minuta dok ne postane zlatno smeđa.
Uživajte u ukusnom i zdravom jelu.