Sogandolma na zdraviji način

Sogandolma sa sjemenkama suncokreta je ukusno i zdravo jelo koje možete napraviti kao varijantu tradicionalne dolme. Ovaj recept kombinuje mekan i sočan luk punjen aromatičnim filom od riže i sjemenki.

Sastojci:

  • 10 većih glavica luka
  • 2 kašike octa
  • 1 šolja riže
  • 1 veća mrkva
  • 1 veća glavica luka
  • 1 šolja  suncokretovih sjemenki
  • 1 glavica bijelog luka
  • So i biber crvena dimljena paprika  po ukusu
  • Vegeta po ukusu
  • 1/2 kašike  speltinog brašna
  • 2 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika crvene paprike
  • Biber

 

Ogulite i skuhajte glavice luka u vodi s octom dok ne postanu mekane, oko 2-3 minute. Zatim ih isperite hladnom vodom i pažljivo razdvojite na dijelove.

U zdjeli pomiješajte  rižu, sjemenke suncokreta   proprženi luk  i mrkvu , bjeli luk dodajte soli, bibera i vegete po ukusu i crvene mljevene paprike 

Punite lukove smjesom  i poredajte ih u posudu za pečenje.

Prelijte vrućom vodom i pospite vegetom, a zatim poklopite posudu folijom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 250°C oko 30 minuta.

Za zapršku, u tavi pomiješajte maslinovo ulje, crvenu papriku i speltino brašno. Dodajte biljno mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini.

Nakon 30 minuta pečenja, uklonite foliju, prelijte preko sogadolme zapršku  i pecite još 15 minuta dok ne postane zlatno smeđa.

Uživajte u ukusnom i zdravom jelu.

Noviji Stariji