Domaća boranija ili mahune


Potrebno:

  • 500g zamrznute boranije
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 srednja mrkva
  • 1 manja paprika
  • 1 srednji paradajz ili čaša soka od paradajza
  • So, biber, vegeta, crvena mljevena paprika
  • Voda po želji

Priprema:

  1. U tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite crveni luk i mrkvu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
  2. Dodajte mahune, papriku (svežu ili pečenu) i začinite sa solju, biberom, vegetom i crvenom mljevenom paprikom. Dinstajte 2 minute.
  3. Nakon toga dodajte vodu i kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena.
  4. Na pola kuhanja dodajte jedan srednji paradajz ili čašu soka od paradajza kako bi dodali još više ukusa.
  5. Boraniju kuhajte dok ne bude mekana i poslužite.

Ova boranija ili mahune je jednostavan i ukusan recept za svačiji ukus. Sastojci se mogu dodavati po želji, a gustina jela može varirati količinom vode. Pronađite najprikladniji omjer za sebe i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Balkana!

Noviji Stariji