Potrebno:
- 500g zamrznute boranije
- 1 veća glavica crvenog luka
- 1 srednja mrkva
- 1 manja paprika
- 1 srednji paradajz ili čaša soka od paradajza
- So, biber, vegeta, crvena mljevena paprika
- Voda po želji
Priprema:
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite crveni luk i mrkvu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
- Dodajte mahune, papriku (svežu ili pečenu) i začinite sa solju, biberom, vegetom i crvenom mljevenom paprikom. Dinstajte 2 minute.
- Nakon toga dodajte vodu i kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena.
- Na pola kuhanja dodajte jedan srednji paradajz ili čašu soka od paradajza kako bi dodali još više ukusa.
- Boraniju kuhajte dok ne bude mekana i poslužite.
Ova boranija ili mahune je jednostavan i ukusan recept za svačiji ukus. Sastojci se mogu dodavati po želji, a gustina jela može varirati količinom vode. Pronađite najprikladniji omjer za sebe i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Balkana!