Sastojci:
- 150 gr crvene leće
- 70 gr prosa
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika
- 100gr graška
- 3 čena bijelog luka
- sol, biber, vegeta, crvena dimljena paprika
- 2 žlice maslinovog ulja
- peršun po želji za ukrašavanje
Priprema:
- Operite leću i proso i stavite ih u zdjelu s vodom da odstoje dok pripremate ostale sastojke.
- Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, crvenu papriku i bijeli luk i pripremite grašak
- U velikoj loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast.
- Dodajte mrkvu, crvenu papriku i bijeli luk u lonac i pržite ih zajedno sa lukom oko 5 minuta, dok ne omekšaju.
- Ocijedite leću i proso i dodajte ih u lonac s povrćem. Dobro promiješajte.
- Začinite čorbu solju, biberom, vegetom i crvenom dimljenom paprikom, po želji. Promiješajte sve sastojke zajedno.
- Dodajte 1 l vode u lonac i promiješajte. Pustite da čorba zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte 25-30 minuta, dok se leća i proso ne skuhaju i dok čorba ne postane gusta.
- Ako je čorba pregusta dodajte još malo vode. Ako je prerijetka, nastavite kuhati dok ne dobijete željenu gustoću.
- Po želji na kraju pospite sveži peršun
Poslužite toplu čorbu uz svježi kruh ili pecivo. Uživajte u ovom ukusnom i zdravom obroku