Čorba od leće i prosa

Sastojci:

  • 150 gr crvene leće
  • 70 gr prosa
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 100gr graška 
  • 3 čena bijelog luka
  • sol, biber, vegeta, crvena dimljena paprika
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • peršun po želji za ukrašavanje 

Priprema:

  1. Operite leću i proso i stavite ih u zdjelu s vodom da odstoje dok pripremate ostale sastojke.
  2. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, crvenu papriku i bijeli luk i pripremite  grašak 
  3. U velikoj loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast.
  4. Dodajte mrkvu, crvenu papriku i bijeli luk u lonac i pržite ih zajedno sa lukom oko 5 minuta, dok ne omekšaju.
  5. Ocijedite leću i proso i dodajte ih u lonac s povrćem. Dobro promiješajte.
  6. Začinite čorbu solju, biberom, vegetom i crvenom dimljenom paprikom, po želji. Promiješajte sve sastojke zajedno.
  7. Dodajte 1 l vode u lonac i promiješajte. Pustite da čorba zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte 25-30 minuta, dok se leća i proso ne skuhaju i dok čorba ne postane gusta.
  8. Ako je čorba pregusta  dodajte još malo vode. Ako je prerijetka, nastavite kuhati dok ne dobijete željenu gustoću.
  9. Po želji na kraju pospite sveži peršun 

Poslužite toplu čorbu uz svježi kruh ili pecivo. Uživajte u ovom ukusnom i zdravom obroku

Noviji Stariji